ВИКОНАННЯ ТА ВІДБУВАННЯ ПОКАРАНЬ У ВИГЛЯДІ ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ НЕПОВНОЛІТНІМИ: КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВІ ТА КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧІ АСПЕКТИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2311-8040/2023-1-5

Ключові слова:

Кримінальний кодекс, Кримінально-виконавчий кодекс, кримінальне покарання, кримінально-виконавча установа, неповнолітній, засуджений, виховний вплив

Анотація

У статті проводиться аналіз кримінального та кримінально-виконавчого законодавства, практики його застосування, зокрема, законодавства, яке регламентує порядок виконання покарання у вигляді позбавлення волі неповнолітніх, досліджено особливості утримання в установах відбування покарань неповнолітніх як чоловічої, так і жіночої статі, визначено особливості умов та порядку призначення та відбування покарання у вигляді позбавлення волі стосовно неповнолітніх, сформульовано пропозиції щодо вдосконалення законодавчого регулювання та правозастосування у сфері виконання і відбування покарання у вигляді позбавлення волі щодо засуджених неповнолітніх. У разі здійснення кримінально-виконавчої характеристики засуджених до позбавлення волі неповнолітніх слід приділити увагу тим ознакам, що безпосередньо утворюють їхню особистість. До таких ознак, зокрема, належать соціально-демографічні, кримінально-правові, морально-психологічні. Вдосконалення порядку умов виконання та відбування кримінальних покарань засудженими неповнолітніми є необхідним складником для розбудови України як демократичної, правової держави. Чинне кримінальне та кримінально-виконавче законодавство України ґрунтується на тому принциповому положенні, що засуджена особа є не об’єктом виховного впливу, а є суб’єктом кримінально-виконавчих відносин, захист прав, законних інтересів та обов’язків яких має гарантувати кримінальне і кримінально-виконавче законодавство. Об’єктом нашого дослідження є суспільні відносини, що виникають у процесі виконання і відбування покарання у вигляді позбавлення волі засудженими неповнолітніми. Під час проведення цього дослідження ми поставили собі за мету вивчення та аналіз кримінального та кримінально-виконавчого законодавства, практики його застосування, ознайомилися з низкою наукових праць для визначення особливостей умов і порядку призначення та відбування покарання у вигляді позбавлення волі стосовно засуджених неповнолітніх.

Посилання

Конституція України. Вебсайт. URL: http://zakon.rada.gov.ua/laws/main/254к/96-вр.

Кримінальний кодекс України. Вебсайт. URL: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/ 2341-14.

Кримінально-виконавчий кодекс України. Вебсайт. URL: http://zakon.rada.gov.ua/ laws/show/1129-15.

Виправно-трудовий кодекс України. Вебсайт. URL: https://ips.ligazakon.net/document/KD0002?ed=2003_07_11.

Кримінально-виконавче право України / За ред. В.М. Трубникова. Харків : Право. 2001. 384 с.

Пташинський О.Б. Пенітенціарна система України. Київ. 2004. 204 с.

Про професійну (професійно-технічну) освіту : Закон України від 10 лютого 1998 року № 103/98-ВР. Вебсайт. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/103/98-%D0%B2%D1%80#Text.

Степанюк А.Х., Трубников В.М. Виконання покарання у вигляді позбавлення волі і особливості постпенітенціарної адаптації звільненого : навчальний посібник. Київ. 1993. 302 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-29

Номер

Розділ

КРИМІНАЛЬНЕ ПРАВО ТА КРИМІНОЛОГІЯ; КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧЕ ПРАВО