ENSURING FOOD SECURITY THROUGH PUBLIC-PRIVATE PARTNERSHIP IN WARTIME: PRINCIPLES OF MANAGEMENT DURING COOPERATION IN A CHANGING SECURITY ENVIRONMENT
DOI:
https://doi.org/10.32782/2311-844X/2025-1-1Keywords:
security, food security, security potential, public-private partnership, security development, management system, enterprise activity, security environment, external environmentAbstract
The structure of the article will include an in-depth review of literature, identification of key methods, presentation of the purpose and objectives of the research, presentation of key results, and a summary in the form of conclusions. The literature review has shown that many theories and concepts in the context of taking into account the specifics of implementing public-private partnerships in the field of food security under current conditions remain not fully explored, which has prompted the choice of this topic and its contemporary relevance. Thus, our goal is to characterize the features of public-private partnership in the field of food security during wartime. The research object is the state and private sector as partners in the field of Ukraine’s food security. The key task is to identify ways to improve the effectiveness of public-private partnership in the field of food security under current conditions. The main advantages of parties in the public-private partnership in the field of food security have been identified. It has been proven that ensuring food security through public-private partnership lays the foundation for successful recovery after the end of martial law. The infrastructure created to address urgent needs can serve as a solid foundation for further economic growth. It has been established that security development involves not only military protection but also the creation of reliable internal supply systems capable of withstanding any challenges. A list of the most significant factors impeding the implementation of public-private partnerships in the field of food security has been determined. It has been proven that public-private interaction in the field of food resource security is not just desirable but vitally necessary, as it meets the challenges of the modern world and affirms long-term security development. The author’s vision of directions for improvement and recommendations is presented It has been proven that the country secure development directly depends on whether Ukrainian producers can provide critically important food products on time and in sufficient quantities.
References
Іванюк Н.С., Шевченко А.А. Продовольча безпека України в умовах воєнного стану Міжнародна науково-практична конференція «Браславські читання». Економіка ХХІ століття: національний та глобальний виміри. Одеський державний аграрний університет, (м. Одеса, 01 листопада 2023 р). С. 144–145.
Петренко О.П. Фінансово-економічний аналіз ринку зерна як передумова продовольчої безпеки України. Modern Economics. 2019. № 13. C. 207–212.
Сурілова О.О. Продовольча безпека в умовах пандемії. Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». МОН України, НУ «ОЮА». Одеса : «Гельветика», 2021. Т. 28. С. 117–123.
Копитко М.І., Заверуха Д.А. Характеристика основних складових забезпечення економічної безпеки держави. Вчені записки Університету «КРОК». 2021. № 3 (63). С. 155–160.
Шабатура Т.С., Цимбал Н.В. Продовольча безпека України та світу в умовах війни. Інноваційна модернізація економіки України в умовах євроінтеграційних процесів: матеріали VІІ Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції, (Кременчук, 15–16 листопада 2022 року). Кременчук : КрНУ, 2022. С. 413–416.
Клименко Н.Г. Забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану: стан, проблеми, перспективи. Публічне управління і адміністрування в Україні. 2022. № 30. С. 128–132.
Котикова О., Бабич М., Олійник Т. Заходи щодо скорочення втрат продовольства та харчових відходів в Україні. Agricultural and Resource Economics. 2020. V. 6. № 4. P. 144–167.
Гадзало Я.М., Ібатуллін І.І., Лузан Ю.Я. Інституціональне забезпечення функціонування продовольчої системи України в сучасних кризових умовах. Вісник аграрної науки. 2022. № 8. С. 5–15.
Артеменко Л., Мариненко Н., Крамар І., Гац Л. Продовольча безпека України в умовах військової агресії: стан та перспективи. Соціально-економічні проблеми і держава (електронний журнал). 2023. Вип. 1 (28). С. 115–128.
Немченко В.В. Продовольча безпека України. Збірник наукових праць ВНАУ. 2012. Том 2. № 4 (70). С. 179–183.
Копитко М.І. Чинники системи гарантування економічної безпеки суб’єктів господарювання. Вісник Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля. Науковий журнал. Луганськ, 2011. № 3 (157). Ч. 2. С. 122–125.
Бабич М.М. Проблеми забезпечення продовольчої безпеки в Україні. Агросвіт. 2017. № 3. С. 32–39.
Живко З.Б., Даниленко Н.Б., Стадник М.Є. Продовольча безпека України: теоретико-аналітичний огляд. Вчені записки ТНУ імені В.І. Вернадського. 2019. Том 30 (69). № 6. С. 15–23.
Залізнюк В.П. Оцінка індикаторів продовольчої безпеки України. Інвестиції: практика та досвід. 2020. № 2. С. 128–133.
Activities of the enterprises (2024). State Statistics Service of Ukraine : web-site. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення: 02.01.2025)
Ivaniuk N. S., Shevchenko A. A. (2023) Prodovolcha bezpeka Ukrainy v umovakh viinnoho stanu [Food security of Ukraine in conditions of martial law]. Proceedings of the International Scientific and Practical Conference "Braslav Readings. Economy of the 21st Century: National and Global Dimensions," hosted by Odesa State Agrarian University, Odesa, November 1. Pp. 144–145. [in Ukrainian]
Petrenko O. P. (2019) Finansovo-ekonomichnyi analiz rynku zerna yak peredumova prodovolchoi bezpeky Ukrainy [Financial-economic analysis of the grain market as a prerequisite for food security of Ukraine]. Modern Economics. No. 13. Pp. 207–212. [in Ukrainian]
Surilova O. O. (2021) Prodovolcha bezpeka v umovakh pandemii [Food security in pandemic conditions]. Scientific Works of the National University "Odesa Law Academy". Ministry of Education and Science of Ukraine, NU "OLA", Odesa: Helvetyka. Vol. 28. Pp. 117–123. [in Ukrainian]
Kopytko M. I., Zaverukha D. A. (2021) Kharakterystyka osnovnykh skladovykh zabezpechennia ekonomichnoi bezpeky derzhavy [Characteristics of the main components of the economic security of the state]. Scholarly Notes of KROK University. No. 3 (63). Pp. 155–160. [in Ukrainian]
Shabatura T. S., Tsymbal N. V. (2022) Prodovolcha bezpeka Ukrainy ta svitu v umovakh viiny [Food security of Ukraine and the world in conditions of war]. Materials of the VII International Scientific and Practical Internet Conference "Innovative Modernization of Ukraine's Economy in the Context of European Integration Processes," Kremenchuk, Kremenchuk Mykhailo Ostrohradskyi National University, November 15–16. Pp. 413–416. [in Ukrainian]
Klymenko N. G. (2022) Zabezpechennia prodovolchoi bezpeky v umovakh viinnoho stanu: stan, problemy, perspektyvy [Ensuring food security in conditions of martial law: status, problems, perspectives]. Public Administration and Administration in Ukraine. No. 30. Pp. 128-132. [in Ukrainian]
Kotykova O., Babych M., Oliinyk T. (2020) Zakhody shchodo skorochennia vtrat prodovolstva ta kharchovykh vidkhodiv v Ukraini [Measures to reduce food losses and food waste in Ukraine]. Agricultural and Resource Economics. Vol. 6, No. 4. Pp. 144–167. [in Ukrainian]
Gadzalo Ya. M., Ibatullin I. I., Luzan Yu. Ya. (2022) Instytutsiine zabezpechennia funktsionuvannia prodovolchoi systemy Ukrainy v suchasnykh kryzovykh umovakh [Institutional provision of the functioning of Ukraine's food system in current crisis conditions]. Bulletin of Agrarian Science. No. 8. Pp. 5–15. [in Ukrainian]
Artemenko L., Marinenko N., Kramar I., Hats L. (2023) Prodovolcha bezpeka Ukrainy v umovakh viiskovoi ahresii: stan ta perspektyvy [Food security of Ukraine in conditions of military aggression: status and perspectives]. Socio-Economic Problems and the State (online journal). Issue 1 (28). Pp. 115–128. [in Ukrainian]
Nemchenko V. V. (2012) Prodovolcha bezpeka Ukrainy [Food security of Ukraine]. Collection of Scientific Works VNAU. Vol. 2, No. 4 (70). Pp. 179–183. [in Ukrainian]
Kopytko M. I. (2011) Chynnyky systemy harantuvannia ekonomichnoi bezpeky subiektiv hospodariuvannia [Factors of the system of guaranteeing economic security of business entities]. Bulletin of the East Ukrainian National University named after V. Dal. Scientific Journal. Luhansk. No. 3 (157), Part 2. Pp. 122–125. [in Ukrainian]
Babych M. M. (2017) Problemy zabezpechennia prodovolchoi bezpeky v Ukraini [Problems of ensuring food security in Ukraine]. Agrosvit. No. 3. Pp. 32–39. [in Ukrainian]
Zhivko Z. B., Danilenko N. B., Stadnyk M. Ye. (2019) Prodovolcha bezpeka Ukrainy: teoretyko-analitychnyi ohliad [Food security of Ukraine: theoretical-analytical review]. Scholarly Notes of TNU named after V.I. Vernadsky. Vol. 30 (69), No. 6. Pp. 15–23. [in Ukrainian]
Zalizniuk V. P. (2020) Otsinka indykatoriv prodovolchoi bezpeky Ukrainy [Assessment of indicators of food security of Ukraine]. Investments: Practice and Experience. No. 2. Pp. 128–133. [in Ukrainian]
Activities of the enterprises (2024). State Statistics Service of Ukraine : web-site. Available at: https://www.ukrstat.gov.ua/ (accessed: 02.01.2025).