THEORETICO-METODOLOGICAL RESEARCH FOUNDATIONS OF THE FOOD’S COMPLEX CONCEPT
Keywords:
food complex, structure of the food complex, industry, production, subcomplex, food safetyAbstract
Theoretical and methodological foundations of the food industry in Ukraine are devoted in the article, the meaning of «food complex», «agrofood complex», «agroindustrial complex» and the definition of their relationships and interdependencies are opened. It is emphasized on the definition of complex food system approach, which should be read in several ways. First, as the organizational structure of the interacting elements such as producers, consumers, infrastructure and the state represented by national and regional authorities and others. Second, as regulated economic system. The proper interpretation of food complex that comes to complex socio-economic system of interconnected areas, sectors and industries that cater to the social needs of the population with food plants and animals in the desired range and good quality at efficient use of all types of inputs is given by the author. Characteristic features of the food sector are determined, which include: food complex relationship with agriculture closer than other - subsectors of agriculture, since the vast majority of food products made from agricultural raw materials; sustainability needs of the population in food can not be achieved - in the long and medium term from the contingency fund of food, because there are many types of food, perishable; the importance of sustainability in food production is higher than non-consumer goods.
References
Лисецький А. АПК: методологія розвитку регіонів / А. Лисець-кий // Економіка України. – 2000. – № 2. – С. 59–66.
Пiстун М. Д. Географiя агропромислових комплексів: навч. посіб-ник / М. Д. Пiстун, В. О. Гуцал, Н. І. Провотар. – К.: Либiдь, 1997. – 198 с.
Погребняк Л. В. Интенсификация и проблемы повышения эффек-тивности регионального продовольственного комплекса: автореф. дис. на со-иск. ученой степени канд. эконом. наук: спец. 08.02.03 / Л. В. Погребняк. – М., 1987. – 20 с.
Стеченко Д. М. Розміщення продуктивних сил і регіоналістика: навч. посібник / Д. М. Стеченко. – К.: Вікар, 2001. – 377 с.
Лебединский Ю. П. Продовольственный комплекс Украинской ССР (темпы и пропорции развития) АН УССР СОПС УССР / Ю. П. Лебедин- ский, Л. А. Ганечко. – К.: Наукова думка, 1986. – 254 с.
Паламарчук М. М. Агропромышленные комплексы: географи- ческие аспекты / М. М. Паламарчук, А. М. Паламарчук. – М., 1988. – 48 с.
Олійник Я. Б. Економіко-екологічні проблеми територіальної організації виробництва і природокористування / Я. Б. Олійник. – К.: Лібра, 1996. – 208 с.
Чернюк Л. Г. Територіальна організація регіональних продоволь-чих комплексів України / Л. Г. Чернюк, С. М. Зеленський, О. О. Зеленська. – К.: РВПС України НАН України, 1999. – 87 с.