RESEARCH CATEGORY «NATIONAL FOOD SECURITY»
Keywords:
state, national security, food security, needs, threats, interests, valuesAbstract
In the article the theoretical foundations of national food security in terms of the market economy. The analysis looks at the particular problem from the standpoint of modern domestic and foreign scientists, and suggested the author’s view of the nature of national food security both in the narrow and broad sense. In the narrow sense of national food security should be seen as a state of socio-economic system within certain limits. However, if considered as state security, you can not talk about security because the state can not manage because security can also be characterized as an activity. Since the state is static but is dynamic activity. Thus, in the broadest sense a national food security – an activity aimed at countering threats and dangers, which are implemented by national economic interests and its integrity preserved. It was found that the most important condition for achieving food security are: potential physical accessibility of food for every person; economic opportunity to purchase food all social groups, including the socially vulnerable, which is achieved by improving the living standards or implementing measures necessary social protection; consumption of high quality in quantities sufficient for a balanced diet. The structure of food security, which is a multi-level hierarchy, based on – a subject that solves the problem of food and its functions. At the heart of the problem of food security is a person with needs for nutrition, pleasure without which it is impossible to carry out productive work and play. Also clearly defined hierarchical relationship between different levels of national security, because food security is a subsystem of higher orders. Therefore, failure to correct problems in the functioning of one of the links food security to cause negative effects on the economy across the whole country.
References
Продовольча безпека країни: стан та перспективи зміцнення / кері-вник авт. кол. проф. Р. І. Тринько. – Львів: ЛьвДУВС, 2011. – 304 с.
Конституція України: від 28.06.1996 р. № 254к/96-ВР // Верховна Рада України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.zakon.rada.gov.ua.
Реверчук Н. Й. Управління економічною безпекою підприємниць-ких структур: монографія / Н. Й. Реверчук. – Львів: ЛБІ НБУ, 2004. – 195 с.
Аристотель. Политика / Аристотель. – М.: Мысль, 1983. – Т. 4. – 611 с.
Спіноза Б. Избранные произведення: в 2 т. / Б. Спіноза. – М.: Мысль, 1957. – Т. 2. – 435 с.
Гончаренко О. Громадянський контроль і система національної безпеки / О. Гончаренко, Е. Лисицин // Національна безпека України. – 2003. – № 1. – С. 39–46.
Про основи національної безпеки України: Закон України // Відо-мості Верховної Ради України вiд 19.06.2003 р. № 964-IV [Електронний ре-сурс]. – Режим доступу: http://www.zakon.rada.gov.ua.
Кашенко О. Л. Екологічна складова національної продовольчої безпеки – нова економічна парадигма формування стратегії національної про-довольчої безпеки України у ХХІ столітті / О. Л. Кашенко. – К.: ІАЕ, 2001. – С. 221–223.
Саблук П. Т. Продовольча безпека України / П. Т. Саблук, О. Г. Бі-лорус, В. І. Власов // Економіка АПК. – 2009. – № 10. – С. 3–7.
Пасхавер Б. Цінова конкурентність аграрного сектору / Б. Пасха-вер // Економіка України. – 2007. – № 1. – С. 80.
Кочетков О. В. Формування системи показників продовольчої без-пеки країни / О. В. Кочетков, Р. В. Марков // Економіка АПК. – 2002. – № 9. – С. 43–44.
Гойчук О. І. Продовольча безпека: монографія / О. І. Гойчук. – Жи-томир: Полісся, 2004. – 348 с.
Тринько Р. І. Соціально-економічна сутність та основні шляхи реа-лізації продовольчої безпеки в Україні / Р. І. Тринько // Науковий вісник ЛьвДУВС. Серія економічна. – 2006. – № 1. – С. 246–260.
Немченко В. В. Продовольча безпека України / В. В. Немченко // Збірник наукових праць ВНАУ. Серія економічна. – 2012. – Т. 2. – Вип. 4 (70). – С. 179–183.
Про затвердження Методичних рекомендацій щодо розрахунку рі-вня економічної безпеки України: Наказ від 29.10.2013 р. № 1277 // Міністерс-тво економічного розвитку і торгівлі України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.me.kmu.gov.ua.
Хорунжий М. Й. Розробка аграрно-продовольчої доктрини Украї-ни – імператив часу / М. Й. Хорунжий // Основні напрями високоефективного розвитку пореформеного агропромислового виробництва в Україні на іннова-ційній основі. – К.: ІАЕ УААН, 2002. – С. 214–220.
Хорунжий М. Й. Продовольча безпека: соціально-економічна суть, стан і показники / М. Й. Хорунжий // Економіка АПК. – 2003. – № 6. – С. 9–16.
Резнікова О. С. Продовольча безпека в умовах глобалізації еконо-міки: теорія, методологія, практика: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня док. екон. наук: спец. 08.00.03 «Економіка та управління національним госпо-дарством» / О. С. Резнікова. – К., 2012. – 52 с.