ЗАКРИТТЯ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ У ЗВ’ЯЗКУ ЗІ СМЕРТЮ ОСОБИ, КОТРА ВЧИНИЛА КРИМІНАЛЬНЕ ПРАВОПОРУШЕННЯ ЧИ ІНШЕ СУСПІЛЬНО НЕБЕЗПЕЧНЕ ДІЯННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2311-8040/2023-2-12

Ключові слова:

закриття кримінального провадження, смерть, померлий, підозрюваний, обвинувачений, примусові заходи медичного характеру, примусові заходи виховного характеру, реабілітація, юридична фікція

Анотація

Констатовано, що положення п. 5 ч. 1 ст. 284 КПК України, де йдеться про закриття кримінального провадження у зв’язку зі смертю підозрюваного, обвинуваченого та особи, стосовно якої зібрано досить доказів для повідомлення їй про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, але не повідомлено про підозру у зв’язку з її смертю (крім випадків, коли провадження необхідне для реабілітації померлого), не передбачає всіх випадків закриття провадження у зв’язку зі смертю особи, щодо якої здійснюється кримінальне переслідування. Вказано, що недоліком відповідного формулювання є залишення законодавцем поза увагою того факту, що порушити кримінально-правову заборону, а згодом померти здатні також і особи, котрі в принципі не можуть бути підозрюваним, обвинуваченим, але стосовно яких здійснюється кримінальне провадження: особи, щодо яких вирішується (або повинно вирішуватися) питання щодо застосування примусових заходів медичного характеру та неповнолітні, старші за 11 років, але які не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність та щодо яких вирішується (повинно вирішуватися) питання про застосування примусових заходів виховного характеру. Доведено, що із законодавчого формулювання не зрозуміло, у чому об’єктивується те, що все-таки були підстави підозрювати цю особу у вчиненні кримінального правопорушення, на основі яких доказів було прийнято таке рішення, який працівник органу, що веде кримінальний процес, підозрює померлого та за потреби має нести відповідальність, якщо така підозра була необґрунтованою. Окрім того, обґрунтовано нелогічність підходу, за якого кримінальне провадження закривають щодо особи, якої як учасника процесу на момент закриття провадження взагалі не існувало. З метою подолання такої ситуації автором запропоновано низку змін та доповнень до чинного КПК України.

Посилання

Конституція України : Закон України від 28 червня 1996 р. URL: https://www.president.gov.ua/documents/constitution.

Кримінальний процесуальний кодекс України : Закон України від 13 квітня 2012 р. № 4651-VI. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17#Text.

Навроцька В.В. Суд над Ісусом Христом з позицій древньоіудейського та сучасного кримінального права й процесу. Київ : Видавничий дім «АртЕк», 2016. 224 с.

Таганцев Н.С. Русское уголовное право. Т. 2. Тула : Автограф, 2001. 688 с.

Науково-практичний коментар Кримінального кодексу України / Д.С. Азаров, В.К. Грищук, А.В. Савченко та ін. ; за заг. ред. О.М. Джужі, А.В. Савченко, В.В. Чернея. Київ: Юрінком Інтер, 2016. 1064 с.

Навроцька В. Закриття кримінального провадження щодо померлого. Верховенство права – основоположний принцип правової держави : VIII Науковий круглий стіл молодих вчених, аспірантів та магістрів (16 грудня 2016 р.). м. Харків. Харків : ХНУ ім. В.Н. Каразіна, 2016. С. 246–248. URL: https://core.ac.uk/download/pdf/84006327.pdf#page=246.

Лейба О.А. Дефекти кримінального процесуального законодавства та засоби їх подолання. Харків : Юрайт, 2018. 216 с.

Шилова Д.В. Захист прав та законних інтересів учасників кримінального провадження при його закритті на стадії досудового розслідування : дис. … канд. юрид. наук : 12.00.09. Національний юридичний інститут ім. Ярослава Мудрого. Харків. 2014. 228 с.

Науково-практичний коментар Кримінального кодексу України / за ред. М.І. Мельника, М.І. Хавронюка. 11-те вид., переробл. та допов. Київ : ВД «Дакор», 2019. 1384 с.

Науково-практичний коментар до Кримінального кодексу України / за ред. М.І. Мельника, М.І. Хавронюка. 4-те вид., переробл. та допов. Київ : Юридична думка, 2007. 1184 с.

Навроцька В.В. Проблемні питання правового регулювання відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження. Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ. Серія юридична. 2018. № 3. С. 221–231.

Навроцька В. Суть, значення, завдання та умови здійснення провадження щодо відновлення втрачених матеріалів. Кримінальний процес : підручник / Р.І. Благута, Ю.В. Гуцуляк, О.М. Дуфенюк та ін. ; за заг. ред. А.Я. Хитри, Р.М. Шехавцова, В.В. Луцика. Львів : ЛьвДУВС, 2019. Ч. 2. С. 482–498.

Правова доктрина України у 5-и т. Т. 5: Кримінально-правові науки в Україні: стан, проблеми та шляхи розвитку / В.Я. Тацій, В.І. Борисов, В.С. Батиргареєва та ін. ; за заг. ред. В.Я. Тація, В.І. Борисова. Харків : Право, 2013. 1240 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-30

Номер

Розділ

КРИМІНАЛЬНЕ ПРАВО ТА КРИМІНОЛОГІЯ; КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧЕ ПРАВО