ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ РЕСУРСАМИ ПІДПРИЄМСТВА ЯК ІНСТРУМЕНТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРИБУТКОВОСТІ - Шашина, Марина Володимирівна; Недзельський, Артем Олександрович (Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ (серія економічна), 2023)
Стаття присвячена дослідженню оцінюванню ефективності управління ресурсами підприємства, як засобу забезпечення прибутковості. У даній статті докладно розглядається поняття "ресурси" та їх значення для функціонування підприємств. Обґрунтовано актуальність питань пов’язаних з ефективністю управління ресурсами підприємства та оцінкою цієї ефективності в сучасних умовах. Ресурсний потенціал підприємства є основою його соціального і економічного розвитку, і оцінка кількості та якості ресурсного забезпечення є ключовим аспектом оцінки фінансових, виробничих, трудових і інформаційних можливостей підприємства. Оцінка ефективності управління ресурсами характеризується комплексністю і може бути отримана через систематизацію результатів комплексного економічного аналізу. Така оцінка включає у себе узагальнюючі висновки про використання ресурсів на підприємстві. Найпоширенішим підходом до оцінки ефективності управління ресурсами на даний момент є метод діагностики ресурсного потенціалу, який використовує комплексний, системний та поетапний підхід. Під час діагностики досліджуються всі ресурси підприємства, і їх результати інтегруються в єдиний показник за допомогою експертного та рейтингового методів. Цей підхід дозволяє оцінити рівень ресурсного забезпечення, виявити диспропорції між ресурсами, визначити напрями розвитку ресурсів і встановити допустимі навантаження на підприємство. Виокремлено важливість оцінки ефективності управління ресурсами підприємства та наведено метод діагностики ресурсного потенціалу як популярний підхід для оцінки. Розглянуто ресурсне забезпечення підприємства з двох сторін: як економічна категорія, що виникає внаслідок взаємодії всіх ресурсів, і як основа підприємства, що включає систему показників, які описують наявні ресурси та їх резерви. Представлено схему управління ресурсами на підприємстві. Запропоновано перелік видів оцінки ефективності управління ресурсами підприємства. Представлено формулу та розрахунок інтегрального показника ефективності управління ресурсами підприємства з метою отримання цілісного уявлення про ефективність управління ресурсами та оцінки ступеня впливу управління ресурсами на кінцевий результат діяльності підприємства.