ФІНАНСОВА БЕЗПЕКА ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ: СВІТОВІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА УКРАЇНСЬКІ РЕАЛІЇ - Когут, А.І. (Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ (серія економічна), 2023)
Системно проаналізовано основні ризики фінансової безпеки закладів вищої освіти України, зокрема: суттєве скорочення витрат на вищу освіту, недостатній загальний обсяг фінансування, низький рівень фінансової автономії і диверсифікації джерел доходів навчальних закладів, скорочення числа студентів, вивільнення частини висококваліфікованого персоналу. Запропоновано шляхи зростання фінансової стійкості та автономії закладів вищої освіти завдяки створенню власних інвестиційних фондів, залученню бізнес-сектора та грантовому фінансуванню. Розглянуто світовий досвід ефективного фінансування вищої освіти, зокрема функціонування ендавмент-фондів, а також аргументовано доцільність їх розвитку в українській системі вищої освіти.