ОЦІНКА РЕАЛІЙ БЮДЖЕТНОЇ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ В УКРАЇНІ - Сорока, Р.С. (Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ (серія економічна), 2023)
Досліджено один із ключових напрямів реформування національної економіки – проведення бюджетної децентралізації, яка передбачає ріст доходів бюджетів місцевого самоврядування та підвищення ефективності використання обмежених бюджетних ресурсів на виконання функцій і завдань держави. Оцінено рівень бюджетної децентралізації в Україні через критеріальний показник частки доходів місцевих бюджетів у доходах зведеного бюджету. З’ясовано, що впродовж 2013–2016 рр. її рівень скоротився на 1,94 в.п. через вилучення 25% надходжень від податку на доходи фізичних осіб до складу доходів державного бюджету, який є основним бюджетоутворювальним джерелом місцевих бюджетів. Обґрунтовано необхідність внесення податку на доходи фізичних осіб до складу місцевих податків і зборів.