СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ НАСЕЛЕННЯ: СУТЬ ПОНЯТТЯ ТА ЕВОЛЮЦІЯ - Хомин, О.Й.; Бутрин, О.І. (Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ (серія економічна), 2023)
Проаналізовано забезпечення соціального захисту в Україні та за її межами. Вивчено правові аспекти гарантування соціального захисту населення жителів нашої держави. Розглянуто суть поняття «соціальний захист» у міжнародних актах, актах національного законодавства, в науковій та навчальній літературі, досліджено історію його формування. Проаналізовано розвиток соціального страхування в європейських країнах. Зазначено, що в Україні система соціального захисту сформувалась та розвивалась ще з ІІ століття до н. е. На основі аналізу етапів розвитку соціального захисту виокремлено п’ять етапів. Визначено цілі, які необхідно досягти для ефективності соціального захисту.