АНАЛІЗ МОЖЛИВОСТЕЙ ЗАСТОСУВАННЯ В УКРАЇНІ ЕЛЕМЕНТІВ АНГЛО-АМЕРИКАНСЬКОЇ МОДЕЛІ КОРПОРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ - Сватюк, О.Р.; Дзюбіна, К.О. (Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ (серія економічна), 2023)
З’ясовано переваги англо-американської моделі корпоративного управління. Визначено напрями необхідності зміни української моделі корпоративного управління. Обґрунтовано чинники, що обумовлюють напрями розвитку корпоративного управління в Україні, а саме: удосконалення внутрішньокорпоративної системи управління в кризових умовах; формалізація та затвердження стосунків між власниками статутного капіталу, менеджерами підприємства та місцевою владою; запровадження фінансового, акціонерного та корпоративного контролю; недосконалість банківської системи та неспроможність банків бути вагомими акціонерами й здійснювати контроль за корпоративною діяльністю; залучення інвесторів; залучення корпоративного венчурного капіталу; удосконалення законодавчої бази щодо управління акціонерним товариством, фондовим ринком та вирішенню конфліктів; застаріле управління та слабке впровадження сучасного зарубіжного досвіду менедж-менту; низький рівень доходів, менеджерів і акціонерів.