ВПЛИВ ТЕХНОЛОГІЙ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ НА СИСТЕМУ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2311-844X/2024-2-7

Ключові слова:

технології, штучний інтелект, менеджмент, персонал, система управління, управління якістю продукції, підприємство, якість продукції

Анотація

У роботі обґрунтовано важливість управління якістю продукції для успіху сучасного підприємства. Воно забезпечує відповідність товарів або послуг встановленим стандартам, що підвищує довіру споживачів та сприяє утриманню клієнтів. Мета роботи полягала в тому, щоб схарактеризувати особливості використання штучного інтелекту для вдосконалення управління якістю продукції на підприємствах. Згідно з поставленим завданням: визначено напрямки підвищення ефективності системи управління якістю продукції; обґрунтовано інтеграцію з системою штучного інтелекту. В результаті поглибленого аналізу науково-практичної літератури встановлено, що низка теорій і концепцій в контексті врахування систем штучного інтелекту та їхнього впливу, досі залишаються не розкритими повною мірою. Це зумовило вибір даної тематики, як актуальної. В статті було використано наступні методів: індукції та дедукції, порівняння й систематизації; синтез та аналіз; морфологічний аналіз; графічне й табличне оцінювання; абстрактно-логічний аналіз. Представлено ключові сутнісні ознаки системи управління якістю продукції. Показано, що впровадження систем штучного інтелекту в цю сферу є актуальним завданням, оскільки дозволяє підвищити ефективність контролю якості та прийняття управлінських рішень. Завдяки впровадженню цифрових технологій стало можливим автоматизувати багато процесів контролю якості, що підвищує точність та швидкість отримання даних. У результаті дослідження визначено ключові напрямки підвищення ефективності системи управління якістю за допомогою штучного інтелекту та обґрунтовано необхідність інтеграції цих технологій. Виокремлено основні види технологій штучного інтелекту, які можуть бути використані в цій сфері, та проаналізовано потенційні ризики їхнього застосування. Виокремлено перелік загроз й перешкод, що несе в собі система штучного інтелекту для управління якістю продукції на підприємстві. Отримані результати свідчать про те, що цифровізація та застосування штучного інтелекту значно впливають на процеси управління якістю продукції, дозволяючи автоматизувати контроль, підвищити точність аналізу даних та приймати більш обґрунтовані рішення. Перспективи подальших досліджень націлено на аналіз міжнародної практики застосування технологій на базі штучного інтелекту в системі управління якістю продукції.

Посилання

Клименко Л.П., Пізінцалі Л.В., Александровська Н.І., Євдокимов В.Д. Метрологія, стандартизація та управління якістю. Миколаїв : Вид-во ЧДУ ім. Петра Могили, 2011. 340 с.

Калашнік І.І. Контроль та управління якістю продукції на промислових підприємствах. Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво. 2009. № 1. С. 53–58.

Поліщук О.Т. Сутність та деякі облікові аспекти витрат на якість продукції. Проблеми економіки. 2015. № 1. С. 226–231.

Фісун К.А. Організація системи управління якістю продукції в сучасних умовах. Вісник економіки транспорту і промисловості. 2018. № 62. С. 204–210.

Кузьома В.В., Павлюк С.І. Якість продукції як вирішальний фактор забезпечення конкурентоспроможності підприємства. Бізнес Інформ. 2020. № 12. С. 252–258.

Труш Ю.Л., Осадчук О.П. Якість продукції: складові та стадії її життєвого циклу. Формування ринкових відносин в Україні. 2018. № 9. С. 87–92.

Мишко О.В. Управління якістю – запорука підвищення конкурентоспроможності продукції. Економіка. Фінанси. Право. 2014. № 3. С. 41–48.

Адамовська В.С., Калініченко Д.Р. Організація системи управління якістю продукції як складової бізнес-планування. Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія: Економічні науки. 2014. Вип. 9(3). С. 138–141.

Мальцев А.С., Крамський С.О. Управління якістю продукції проектів: методологічні та прикладні аспекти. Управління розвитком складних систем. 2019. Вип. 37. С. 25–31.

Taylor S., Nguyen A., Krause D., Patel R. Product Quality Management in Global Supply Chains: A Risk-Based Approach. International Journal of Production Research. 2023. Vol. 59. No. 11. P. 3409–3432.

Bennett C., Zhou Y., Hartmann E., Weiss G. Advanced Quality Control Techniques in Manufacturing: Integrating AI and IoT. Quality Management Journal. 2023. Vol. 30. No. 4. P. 214–237.

Franklin J., Moreno V., Singh S., Kim D. Continuous Improvement and Innovation in Product Quality Management. Journal of Quality Technology. 2023. Vol. 55. No. 2. P. 150–169.

Emerson L., O'Reilly M., Chapman B., Lee C. Implementing ISO 9001 Standards for Enhanced Product Quality Management in SMEs. Quality Assurance Journal, Vol. 27, No. 3, 2023, pp. 825–849.

State Statistics Service of Ukraine (2023) Activities of the enterprises, 2023. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення: 07.09.2024)

Hrynash L., Skvorzov I. Popadynets N. Nakonechna K., Gorbova Kh., Artemenko L., Svatiuk O., Rybchuk A., Shchurov I. Issues of Concern in Managing the Corporate Innovative Development. WSEAS Transactions on Business and Economics. 2022. No. 19. P. 1990–1999. DOI: https://doi.org/10.37394/23207.2022.19.178 (дата звернення: 07.10.2024)

Сватюк О. Цифровізація та штучний інтелект для організування праці менеджерів виробничого підприємства. Modeling the development of the economic systems. 2023. No. (4). P. 14–22.

Klymenko L. P., Pizintsali L. V., Aleksandrovska N. I., Yevdokymov V. D. (2011) Metrolohiia, standartyzatsiia ta upravlinnia yakistiu [Metrology, standardization, and quality management]. Vyd-vo ChDU im. Petra Mohyly, Mykolaiv, p. 340. (in Ukrainian)

Kalashnik I. I. (2009) Kontrol ta upravlinnia yakistiu produktsii na promyslovykh pidpryiemstvakh [Control and management of product quality at industrial enterprises]. Derzhava ta rehiony. Seriia: Ekonomika ta pidpryemnytstvo, no. 1, pp. 53–58. (in Ukrainian)

Polishchuk O. T. (2015) Sutnist ta deiaki oblikovi aspekty vytrat na yakist produktsii [The essence and some accounting aspects of product quality costs]. Problemy ekonomiky, no. 1, pp. 226–231. (in Ukrainian)

Fisun K. A. (2018) Orhanizatsiia systemy upravlinnia yakistiu produktsii v suchasnykh umovakh [Organization of the product quality management system in modern conditions]. Visnyk ekonomiky transportu i promyslovosti, no. 62, pp. 204–210. (in Ukrainian)

Kuzoma V. V., Pavliuk S. I. (2020) Yakist produktsii yak vyryshalnyi faktor zabezpechennia konkurentospromozhnosti pidpryiemstva [Product quality as a decisive factor in ensuring the competitiveness of the enterprise]. Biznes Inform. no. 12, pp. 252–258. (in Ukrainian)

Trush Yu. L., Osadchuk O. P. (2018) Yakist produktsii: skladovi ta stadii yii zhyttevoho tsyklu [Product quality: components and stages of its life cycle]. Formuvannia rynkovykh vidnosyn v Ukraini, no. 9, pp. 87–92. (in Ukrainian)

Myshko O. V. (2014) Upravlinnia yakistiu – zaporka pidvyshchennia konkurentospromozhnosti produktsii [Quality management – a guarantee of increasing the competitiveness of products]. Ekonomika. Finansy. Pravo, no. 3, pp. 41–48. (in Ukrainian)

Adamovska V. S., Kalinichenko D. R. (2014) Orhanizatsiia systemy upravlinnia yakistiu produktsii yak skladovoi biznes-planuvannia [Organization of the product quality management system as a component of business planning]. Naukovyi visnyk Khersonskoho derzhavnoho universytetu. Seriia: Ekonomichni nauk,. is. 9(3), pp. 138–141. (in Ukrainian)

Maltsev A. S., Kramskyi S. O. (2019) Upravlinnia yakistiu produktsii proektiv: metodolohichni ta prykladni aspekty [Quality management of project products: methodological and applied aspects]. Upravlinnia rozvytkom skladnykh system, is. 37, pp. 25–31. (in Ukrainian)

Taylor S., Nguyen A., Krause D., Patel R. (2023) Product Quality Management in Global Supply Chains: A Risk-Based Approach. International Journal of Production Research, vol. 59, no. 11, pp. 3409–3432.

Bennett C., Zhou Y., Hartmann E., Weiss G. (2023) Advanced Quality Control Techniques in Manufacturing: Integrating AI and IoT. Quality Management Journal, vol. 30, no. 4, pp. 214–237.

Franklin J., Moreno V., Singh S., Kim D. (2023) Continuous Improvement and Innovation in Product Quality Management. Journal of Quality Technology, vol. 55, no. 2, pp. 150–169.

Emerson L., O'Reilly M., Chapman B., Lee C. (2023) Implementing ISO 9001 Standards for Enhanced Product Quality Management in SMEs. Quality Assurance Journal, vol. 27, no. 3, pp. 825–849.

State Statistics Service of Ukraine (2023) Activities of the enterprises. Available at: https://www.ukrstat.gov.ua/ (accessed October 10, 2024).

Hrynash L., Skvorzov I. Popadynets N. Nakonechna K., Gorbova Kh., Artemenko L., Svatiuk O., Rybchuk A., Shchurov I. (2023) Issues of Concern in Managing the Corporate Innovative Development. WSEAS Transactions on Business and Economics, no. 19, pp. 1990–1999.

Svatiuk O. (2023) Tsyfrovizatsiya ta shtuchnyy intelekt dlya orhanizuvannya pratsi menedzheriv vyrobnychoho pidpryyemstva [Digitization and artificial intelligence for organizing the work of managers of a manufacturing enterprise]. Modeling the development of the economic systems, no. (4), pp. 14–22. (in Ukrainian)

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-12-22

Як цитувати

Леськів, Г., Сватюк, О., & Левків, Г. (2024). ВПЛИВ ТЕХНОЛОГІЙ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ НА СИСТЕМУ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ. Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ (серія економічна), (2), 49–56. https://doi.org/10.32782/2311-844X/2024-2-7